dinsdag 10 november 2015

Perpectief voor Amsterdam

Hoe ons departement brainstormde over perspectieven voor Amsterdam

Op de bovenste verdieping van de Mondriaantoren met een duizelingwekkend uitzicht op onze stad waren we te gast bij Delta Lloyd. Deze uitgelezen plek voor een brainstorm over de toekomst van Amsterdam had de Rabobank geregeld. Deze bank is namelijk de partner van de Maatschappij in dit ambitieuze plan om een breed gedragen Perspectief voor Nederland te ontwikkelen. De opzet garandeerde dat elke deelnemer actief kon participeren. Geen traditionele forumdiscussie waarin alleen ervaren sprekers tot hun recht komen. Nee, een bijzondere aanpak waarbij echt iedereen die dat wil zijn of haar mening kenbaar kan maken. En zo zaten we met twintig leden en tien introducés ieder achter ons eigen laptopje te tikken.

Tien bijzondere introducés 
Het was uitdrukkelijk de bedoeling dat onze leden een atypische introducé zouden meenemen en dat is gelukt. Een industrial designer, een consultant en manager uit de culturele sector, en de oprichter van Privacy First, om maar drie voorbeelden te noemen. Het onderwerp sprak dus aan!

Doemscenario of Utopie?
Met deze prikkelde titel opende Maarten Markus zijn betoog, op uitnodiging van ons bestuurslid Jeanie Schulte Nordholt die deze bijeenkomst heeft georganiseerd. Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in Urban Studies. Hij besprak drie trends die laten zien dat er sprake is van toenemende onzekerheid en afnemende veerkracht. Zo maakt globalisering ons economisch steeds afhankelijker van de hele wereld, neemt de CO2-uitstoot ondanks de maatregelen dusdanig toe dat je kunt spreken van alarmerende klimaatverandering, en leiden technologische ontwikkelingen tot ingrijpende veranderingen die niet geleidelijk gaan maar schoksgewijs, zoals AirBnb in no time de woningmarkt wist te verstoren.

Maarten Markus illustreerde zijn betoog met afbeeldingen en grafieken die de ernst illustreerde van wat ons te wachten staat als er niet wordt ingegrepen. Zo noemde hij onder meer de toenemende segregatie zoals in Londen, en de zeespiegelstijging die voor Nederland echt een bedreiging vormt  - omdat  we in Nederland het regen- en rivierwater niet meer goed kwijt kunnen - terwijl er op duurzaamheidgebied te weinig ondernomen wordt.
Hij eindigde niet met dit doemscenario, maar schetste optimistisch de kansen. Wat let Amsterdam om met Utrecht samen te gaan en zo een grotere armslag te hebben? De woningmarkt aan te pakken zodat je creatieve ondernemende jongeren aantrekt? Niet langer in te zetten op de economische topsector maar eerder op regionale kansen? En alles op alles te zetten om energieneutraal te worden? Die vier punten, daarin ziet Markus een goed perspectief.

Ambitieus perspectief voor het hele land
Daarna vertelde Dick Scherjon van de Rabobank dat deze Perspectief-sessies bij vijftien departementen van De Maatschappij worden gehouden. En dat na de landelijke slotbijeenkomst op 21 november bij de Rabobank in Utrecht de resultaten worden vervat in een breed gedragen Perspectief voor Nederland dat als adviesstuk wordt gepubliceerd. Bij de slotbijeenkomst is ieder lid van De Maatschappij welkom, dus ook als je niet bij deze sessie bent geweest, kun je daar alsnog je visie geven!

Iedereen achter een laptop
Vervolgens gingen we aan de slag met allerlei vragen over de toekomst van Amsterdam. Wat wij ervan dachten, tikten we in op onze laptop en werd, zo verzekerde Dick Scherjon, voor de eeuwigheid bewaard. De antwoorden moest je vervolgens zelf onderbrengen in een van de zeven rubrieken. En na dit individuele traject gingen we per tafel-van-drie in discussie over wat wij de belangrijkste gewenste veranderingen vonden. Dat resulteerde in een bijzondere levendigheid. Toen Dick vervolgens plenair inventariseerde wat elke tafel bedacht had, ontstond er zelfs een heftige discussie, wat natuurlijk helemaal niet de bedoeling van deze aanpak was maar wel grappig.

En de Gemeente Amsterdam was er ook bij
Een van de introducés was Antina Snijder, programmamanager stadsdelen van onze Gemeente. Zij gaf per tafel feedback op de voorstellen, en al wordt het een wat lang verslag, zonder deze toevoeging  heb je toch geen idee wat deze bijeenkomst zo bijzonder maakte. Dus loop even mee met Dick en Antina langs de zeven tafels.

Welzijn
Jonge gezinnen moeten terug naar de binnenstad, waardoor de balans wonen-werken verbetert.
Antina: Ja, goed idee, en ze kunnen ook beter tegen de drukte!

Mobiliteit
Het openbaar vervoer moet uitgebreider, tot aan de dorpen rond de stad aan toe.
Antina: het openbaar vervoer loopt juist terug, zeker van en naar de dorpen rondom amsterdam. We proberen de bereikbaarheid op peil te houden, maar Stadsregio is hierin leidend.

Zorg
De technologie zou je effectiever kunnen inzetten voor zorg, dan zou zelfs een chirurg vanuit Amerika iemand in Amsterdam kunnen opereren.
Antina: daar heeft de Gemeente geen invloed op.

En hier ontstond opeens een discussie…de gemeente heeft wel degelijk invloed op de technologie door de aanleg van glasvezels…wat ook weer thuiswerk mogelijk maakt …

Technologie
Als je iedereen vraagt iets met en op zijn dak te doen, zonder op te leggen wat precies, dan geef je een enorme stimulans voor verbetering.
Antina: goed idee!

Grondstoffen & voedsel
Er zou veel meer kleinschalige voedselproductie moeten komen.
Antina, ja, maar overheid trekt zich wat dit betreft terug.

Sociale cohesie
Toen er nog dienstplicht was, kwamen de mannen vanzelf in aanraking met mannen uit andere lagen van de bevolking. Is een of andere vorm van sociale dienstplicht dan geen goed idee? De zondagsschool misschien?
Antina: dat zou ik als overheid niet willen opleggen maar zeker willen adviseren!

En toen was er opeens een heftig debat…dat we geen dominees moesten worden, en nog zo meer, zo interessant dat deze brave verslaggeefster het laatste punt, het onderwijs, niet meer goed heeft meegekregen.
Maar dat maakt niet uit. Dit verslag wil alleen een impressie geven van de veelzijdigheid van de onderwerpen, de breedte van de reacties en de intensiteit van zo’n bijeenkomst. Kom en ga 21 november naar Utrecht, en draag zo je steentje bij aan de toekomst van ons nu nog droge land.

Marieke de Ridder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten